På festivalkontoret
(Poppes plass)


Via TicketCo:
canalstreet.ticketco.no


hashtag #csarendal

Fyrkonsertens historie

Fyrkonserten på Lille Torungen har alltid vært en signaturkonsert for Canal Street. Vi har hatt tusenvis av mennesker der ute, med spektakulære og fantastiske opplevelser. Det har vært et stunt med stor fallhøyde, siden været er så avgjørende. Dette ville vi allikevel gjennomføre, tross all risiko og kamikazefaktor. Det har vært alt fra strålende smeigevær til piskende regnvær - men vi elsker fyrkonserten! På grunn av hensyn til fuglelivet på Lille Torungen lever dette arrangementet nå videre som øykonsert på idylliske Merdø.

2000: Holum Eriksen Kvintett (DK)

Dette var første året vi forsøkte oss på noe så vilt som å arrangere konsert med jazzband ute på fyret. Det begynte å regne, og det hele så ut til å gå i vasken. Løsningen ble å sette opp en plakat på kaia, ringe rundt til de av publikum som vi kjente (ca. halvparten), og så arrangerte vi hele greia på Café Lindvedske! Greit nok.

2001: Terje Dragseth & Sigurd Køhn

Første regulære Fyrjazz ute på fyret med to fine kristiansandere, den rocka poeten Terje Dragseth og salige Sigurd Køhn. Vi har mange andre fine minner med Sigurd også fra årene etter, og ble like forferdet som alle andre da han forsvant med sin sønn under tsunamien i Thailand. Terje hadde med seg både kone, barn og barnevogn, og det var liksom første gang vi måtte bryne oss litt ordentlig på dette med allmenn tilgjengelighet.

2002: Jan Erik Vold & Kåre Virud

Med Bob Dylan på norsk på fyret med to kule fargeklatter i norsk poesi og musikk. Mer blues enn jazz, og Jan Erik lagde arendalsvers på "Hele folket må bli steine".

2003: Ole Paus

Klissvåt etter turen ut i krasse bølger tok Ole Paus det med et skeivt smil og en kjapp replikk. Første skikkelige publikumssuksess med ca. 1000 publikummere på fyret. Så vakkert at det er helt på kanten, sa han om stedet og publikum og det hele mens han kastet rundt seg med spissfindigheter og sarkasmer. Suveren Paus.

2004: Steinar Albrigtsen

Steinar satte publikumsrekord med 1500 mennesker og sjarmerte alle med sin elegante humor, vakre sang og verdens sløyeste bassist. Vakre sanger utrolig coolt sunget, og ustanselig tøysing med publikum. “Hei, se der sitter kanskje min neste eks...”

2005: Bjørn Berge

Bjørn Berge hadde aldri spilt på et så stort sted før, men vi hadde rigget opp stort lydanlegg og Bjørn kjørte på. Den helt klart mest rocka fyrkonserten (eneste som vi har døpt fyrblues) så langt!

2006: Jan Eggum

En legendarisk konsert på fyret, med det aller deiligste smeigesommerværet; blikkstille og gørrvarmt, og et lass med ønskekonsertsanger fra Eggumen. For første gang arrangerte vi konserten på vestsida, siden det var så stille hav, og opplevde både et femtitalls badende under konserten (konsertbading) og et hundretalls båter liggende og flyte utenfor øya. Et utrolig minne.

2007: Anne Grethe Preus

Regnet truet men kom ikke. Det var allikevel nokså varmt og Anne Grethe var i kjempeslag. Alle de fine sangene kom på løpende bånd og sola viste seg så vidt helt der ute i vest på aller siste sang. Noen ganger er en millimeter nok.

2008: Sondre Lerche

Kanskje den kuleste artisten vi har hatt på fyret, med en fandenivoldsk attityde og ustoppelig bergensk humør og eleganse. Fra de stiligste salonger i New York til den ytterste øy: På strak arm. En stor artist!

1711_SondreLerche_SK_08_(8)
Foto: Siri Knudsen

2009: Lillebjørn Nilsen

Lillebjørn var klar, men været slo seg helt vrangt og gitarene ble våte! Vi måtte flytte Lillebjørn, konserten og de 3–400 som allerede hadde rukket å komme seg ut til fyret inn til byen. Et legendarisk fullstappet telt. Men minneverdig konsert ble det, og bare halvannen time forsinket.

_MG_6742

2010: Lars Lillo Stenberg

Stenberg slo til i nydelig sommervær. La oss få gjengi Trond Avtjern (en av Lillo sine største fans) sine ord:

«Sommer, 24 grader, og herlig oppholdsvær. Dette er en dag som står i fyrets tegn. Lille Torungen fyr sitt tegn. Lille Torungen er et nedlagt fyr som ligger like utenfor Arendal. Det er 28,9 meter høyt, og ligger på en liten øy som lyder samme navn. Her er det hav og himmel på alle kanter. Dette er lokasjonen hvor man denne kvelden fant det for godt å plassere Lars Lillo-Stenberg på en scene med tre gitarer, og et elektrisk piano. Men han var dog ikke alene om å ta turen ut til Lille Torungen denne eftermiddagen. Ved ankomst til Lille Torungen, var det mennesker så langt øyet kunne skue!
Og til de som kjenner meg; jeg hadde for anledningen på meg linser – så mitt falkeblikk kan for en gangs skyld enkelt falle i kategorien ”normalt syn”. Det vil med andre ord si at det faktisk var veldig mange mennesker til stede på fyret denne dagen. Tett i tett med godt humør, og jeg ble til og med overfalt av Agderposten idet jeg kom i land, og måtte snike meg unna ledende spørsmål om at jeg var Norges største deLillos-fan! Dette må jeg vel kunne si at er den konserten jeg har vært på som har hatt den mest spesielle settingen noensinne (…).

For øvrig fortjener også ”Racerbåt” litt ekstra oppmerksomhet. Denne sangen får alltid litt ekstra sting når den blir framført i en atmosfære som i dag. Og i dag gav den det lille ekstra, nettopp på grunn av atmosfæren og settingen. Arendal har fått til noe genuint bra med Canal Street og Lille Torungen! (…).»

Lars Lillo Stenberg 10

2011: Silje Nergaard

Dette var en festival som var dypt preget av 22. juli. Men likevel virket Canal Street på mange som en trøst midt i en tung tid. Agderposten skrev:

«Festivalstarten på Lille Torungen, med Silje Nergaard og hennes to gitarister, blir som en overgang til en lettere stemning, mindre preget av bekymringer. Rundt 1.000 mennesker tar del i opplevelsen denne onsdags ettermiddagen.»

Det var en knall konsert. Konseptet var i gang. En slepen stemme i havgapet som var så stemningsfull at en gjøs.

Silje Nergaard på Lille Torungen fyr
Foto: Øistein Aamot

2012: Kari Bremnes og Ketil Bjørnstad

Flere tradisjoner ble holdt i hevd. Folket drakk vin av stettglass, rekene var på plass og sola strålte. Knut Mørland ønsket velkommen ut i havgapet og Sondre Foyn Gullvåg deklamerte egne dikt før ettermiddagen ble tatt i bruk av Ketil Bjørnstad og Kari Bremnes. –Dette er det vakreste fuglefjell æ har sedd, sa ho Kari før musikerne tok publikum med på en reise inn i Edvard Munchs litterære verden. Ketil Bjørnstad hadde selv skrevet melodiene til Munchs tekster, og Kari Bremnes loste de nær 2000 fremmøtte gjennom et heftig kunstnerliv. –Eksotisk og uvirkelig vakkert, var ord som ble gjentatt flere ganger under denne helt spesielle konserten. Etter en god time (på alle måter) fikk Arendalspublikummet ønskedrømmen oppfylt. Kari Bremnes sang Ketil Bjørnstads hyllest til Christianiabohemen; "Sommernatt ved fjorden"...

Ikke nok med det – flygelet til Kjetil Bjørnstad ble fraktet ut med helikopter i en halsbrekkende manøver med en presisjon på millimeteren! Wow!

Kari Bremnes og Ketil Bjørnstad
Foto: May Elin Aunli

2013: Valkyrien Allstars

Linda Sætra referte konsertopplevelsen slik:

«Tuva er kjent for sin særegne stemme og flankert av sitt band bestående av trommer, bass og hardingfeler, maner hun frem alt fra såre folketoner til energiske rockelåter. De gjør sin egen greie, dette bandet. Med hell. Fra første tone kom frysningene på armene mine, til tross for den steikende sola som fikk svetten til å piple frem.

Til og med en lettere fortumlet måkeunge så ut til å nyte selskapet og musikken, den hoppet like godt opp i veska mi og der satt den og kikket meg inn i øynene en stund før den hoppet videre.

Fyrkonserten er et av festivalens store høydepunkt og en av grunnen til dette er nettopp totalopplevelsen dette arrangementet byr på. Mennesker som samles rundt en piknikkurv i havgapet, øya som omkranses av store og små fartøy som dupper lett i sjøen, badende barn, og i sentrum av dette finner vi musikken.

Valkyrien Allstars fikk gåsehuden frem, kroppene til å bevege seg og ikke minst: de tok oss med på en reise inn i våre forfedres musikalske tradisjoner både gjennom toner og tekst. Samtidig som de klarte å risse seg inn i nåtiden med et lydbilde som er helt og fullt deres eget.

Det var ikke bare jeg og måkeungen som fant hverandre der ute i havgapet. Til tross for såre bakender etter harde svaberg ønsket publikum seg mer av Tuva og bandet, og fikk klappet seg til et forrykende ekstranummer og heller ikke da så det ut til at verken artister eller publikum lengtet tilbake til land. Et helt år til neste gang, kan det være nødvendig – dette er jo livet!»

_EA_4511_May Elin_Aunli
Foto: May Elin Aunli

2014: Thomas Dybdahl

Et fantastisk smeigevær la rammen for det som senere viste seg å skulle bli den aller siste "ordentlige" fyrkonserten. Linda Sætra oppsummerte konserten slik:

«Sommerens heteste dag, der sitter vi tett i tett, på svabergene som danner portene til havet. Med Thomas Dybdahl som senter for oppmerksomheten, på den spinkle lille scenen, med gitar og mikrofon og rytmebjeller på føttene. Som for øvrig er kledd i flipflopper. Publikum sitter helt inntil scenekanten. Grensen mellom musiker og oss er nesten utvisket, akkurat som grensen mellom himmel og hav i horisonten. For meg er dette nærmest et hellig øyeblikk. Det kommer til å vare herfra og til evigheten.

Akkurat når alle tror han tuller om at han trenger et avkjølende bad, og vi tror vi skal få et ekstranummer, da spretter han lett og elegant ned den bratte kanten fra scenen og videre bort til vannkanten, hvor folk sitter henslengt på håndkle ikledd badetøy. Sparker av seg flipflopper og rytmebjeller og stuper i sjøen med klærne på. På veien opp har han god tid, snakker med folk, er med på noen selfies, får en highfive av en guttunge - og spaserer rett forbi meg, som sitter der litt overrumplet over at han er så veldig tett på, helt på ordentlig. Bare Thomas, som står der og drypper i våte klær. Jeg får også tatt et bilde sammen med han, men jeg legger det ikke ut, for det er bare mitt. Det skal minne meg på at denne ettermiddagen vil vare for evig. Det er fin tanke å holde fast i når alt vi har igjen er evigheten.»

_EA_7825_May_Elin_Aunli
Thomas_Dybdal_bader
Alle foto: May Elin Aunli
Meld deg på vårt nyhetsbrev!
Navn:  
Epost: